Vorming

De Belgische RolstoeldansFederatie ondersteunt het inrichten van studiedagen, het opleiden van nieuwe instructeurs en bied ook steun aan opstartende clubs.
Daarnaast zorgen ze ook dat de dansers kunnen deelnemen aan verschillende workshops om zo in contact te komen met andere dansers en andere dansstijlen.
Hieronder vindt u de vormingen en opleidingen die momenteel gepland staan.

Bijscholing Rolstoeldansen - 3 juni 2018 - Westerlo
brand-image

Tijdens deze bijscholing leren twee experts in het vak je een choreografie/basisfiguren aan in 2 verschillende stijlen (moderne dans en de cha cha). Met deze choreografieen en oefeningen kan je aan de slag in je eigen les. Hiernaast geven ze je interessante tips & tricks mee over het tot stand brengen van zulke op maat gemaakte oefeningen en choreo's voor rolstoeldans en zaken waarmee je het best dient rekening te houden.

Doelgroep: Deze bijscholing is voor lesgevers rolstoeldans. De bijscholing wordt ook opengesteld voor (mid-gevorderde) rolstoeldansers die geen les geven, op voorwaarde dat ze voldoende ervaring hebben.
Georganiseerd door: Danssport Vlaanderen Vzw, in samenwerking met de Belgische Rolstoeldansfederatie (BeRF)
Locatie: Heracles Westerlo, Boskant 14, 2260 WESTERLO
Inschrijving: online via link onderaan bericht
Contact: laura@danssportvlaanderen.be
Programma:
- 12h30: Onthaal
- 13h00: Cha Cha Cha - Lucienne Swinnen
- 14h30: Pauze
- 14h45: Modern - Sarah Soete
- 16h15: Einde

Workshops:
- Cha cha cha - Lucienne Swinnen
Dansen, en rolstoeldansen in het bijzonder, is Luciennes passie. Docent Lucienne Swinnen geeft al sinds 1982 rolstoeldansen aan diverse groepen in binnen- en buitenland. Momenteel geeft ze zowel recreatief als competitief rolstoeldansles bij de Keerbergse Amigo's en Rolstoeldanssport Toekomst ( clubs zijn aangesloten bij de BeRF). Tijdens deze workshop zal ze samen met u de Cha Cha nader bekijken. Via oefeningen gaan we op zoek naar de juiste techniek en het karakter van deze dans zowel in duo als in combi stijl. Enkele eenvoudige basisfiguren worden aangeleerd en samen met de deelnemers uitgewerkt naar een gevorderd niveau. Tevens zal Lucienne aandacht besteden aan de mogelijkheden tot aanpassingen in functie van de mogelijkheden van de rolstoeldanser.

- Modern - Sarah Soete
Docent Sarah Soete is ergotherapeut en gediplomeerd lesgever 'Initiator rolstoeldans'. Sarah geeft al 12 jaar les bij rolstoeldansschool Paradanszo vzw (club aangesloten bij de BeRF). In haar dansgroep gebruikt ze vooral moderne / hedendaagse muziek waarop ze moderne choreo's maakt, aangepast aan het dansniveau van de dansers. Een dans aanpassen zodat iedereen die op zijn eigen manier mee kan dansen blijft steeds een grote uitdaging, maar dat maakt het volgens Sarah keer op keer de moeite waard! Tijdens haar workshop reikt ze ideeen en mogelijkheden aan om een freestyle dans te creeren. Hierbij zal ze extra aandacht vestigen op verschillende manieren om te differentieren in een dans en dansgroep. Dat zal ze doen aan de hand van enkele dansen die ze zal aanleren tijdens de workshop.

Link:

Trainingsdagen Rolstoeldansen
brand-image

Integrated Dance Belguim is de projectnaam voor een verzameling van dansactiviteiten die we in Belgie gaan organiseren en waarbij we streven naar het ontwikkelen van een internationaal platform voor uitwisseling van deskundigheid en trainingen van competitief en recreatief rolstoeldansen. Onze andere deelprojecten zijn het aanbieden van activiteiten voor alle dansers met een beperking en een verkenning en ontwikkeling voor dansers met (jong)dementie, in Belgie en in het buitenland.

Integrated Dance Belgium heeft er voor gekozen om in 2018, in samenwerking met de BeRF, weer enkel trainingsdagen voor wedstrijddansers en recreatieve dansers te organiseren.
Op deze trainingsdagen bieden we een gevarieerd programaa aan met zowel groepslessen als priveemomenten en dit zowel met nationale als internationale lesgevers.

Doelgroep: Wedstrijddansers van elk niveau!
Georganiseerd door: Integrated Dance Belgium, in samenwerking met de Belgische Rolstoeldansfederatie (BeRF)
Inschrijving: via greetbervoets@hotmail.com
Kostprijs: 50 euro per persoon, inclusief lunch
Contact: greetbervoets@hotmail.com
Geplande Trainingsdagen:
- 18 februari 2018: Combi- en Solo-dansers
- 6 mei 2018: Duo- en Solo-dansers

Trainingsdagen:
- Zondag 18 februari 2018 - Combi en Solo
De eerste dansactiviteit van 2018! Een traningsdag met als internationale lesgeefster Pippa Roberts (Malta) en als nationale trainers Jan Geerts, Karina Geerts, Lucienne Swinnen, Greet Bervoets, Christa Swinnen.
Tijdens deze traingsdag krijgt ieder koppel zowel priveemomenten bij deze lesgevers alsook zijn er 2 groepsworkshops (Samba en Quickstep) die voor alle dansers open zijn
LOCATIE: Kempenlaan 16, 3140 Keerbergen
Inschrijving dient te gebeuren voor 10 februari 2018 via greetbervoets@hotmail.com
Plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang.

- Zondag 6 mei 2018 - Duo en Solo
De tweede dansactiviteit van 2018! Een traningsdag met als internationale lesgeefster Peter Schaur (Oostenrijk) en als nationale trainers Lucienne Swinnen, Greet Bervoets, Christa Swinnen.
Tijdens deze traingsdag krijgt ieder koppel zowel priveemomenten bij deze lesgevers alsook zijn er een groepsworkshop die voor alle dansers open zijn
LOCATIE: Haardstraat 20, 3920 Lommel
Inschrijving dient te gebeuren voor 1 mei 2018 via greetbervoets@hotmail.com
Plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang.

Workshops voor Dansers en Dansleraren
brand-image

De Rolling Stars, een dansclub aangesloten bij de Belgische Rolstoeldansfederatie, organiseert in 2018 enkele unieke workshops die open staan voor alle dansers en lesgevers.
Ze kiezen ervoor om stijlen aan bod te brengen die in het rolstoeldansen nog niet zo bekend zijn, en om deze lessen te laten geven door valide dansleraren om zo een grotere integratie van het rolstoeldansen te bereiken.

Doelgroep: Dansers van elk niveau en lesgevers!
Georganiseerd door: Rolling Stars, in samenwerking met de Belgische Rolstoeldansfederatie (BeRF)
Inschrijving: via greetbervoets@hotmail.com
Kostprijs: 10/15 euro per persoon
Locatie: Sporthal Kattenbos, Haardstraat 20, 3920 Lommel
Contact: greetbervoets@hotmail.com
Programma:
- zondag 18 maart 2018: Salsa
- zondag 15 april 2018: Modern + Yoga
- zaterdag 26 mei 2018: Classificatie
- zondag 8 juli 2018: Ragga/Dance Hall + Streetdance
- zondag 5 augustus 2018
- zondag 7 oktober 2018
- zondag 4 november 2018
- zondag 2 december 2018

Programma:
- Zondag 18 maart 2018 - Salsa
Deze workshop wordt gegeven door de meervoudig Nederlands Kampioenen Rolstoel Salsa: Mijang Chen & Sylvia Wouda. Tijdens deze workshop zullen jullie de beginselen leren van salsa-dansen, maar je ook kunnen wagen aan al wat complexere pasjes! Plezier staat natuurlijk steeds voorop, dus kom zeker en vast een keertje uittesten wat er allemaal mogelijk is met Salsa.
Inschrijving dient te gebeuren voor 1 maart 2018 via greetbervoets@hotmail.com
Plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang.

- Zondag 15 april 2018 - Modern
Deze workshop wordt gegeven door de gerenommeerde instructeur Dorien van Assche (Bouger - Nijlen) Dorien Van Assche volgde vanaf haar kindertijd lessen klassiek ballet, jazz, moderne dans, hiphop en pointes. Ze behaalde diploma's dansanimator en dansinstructeur bij Danskant. Ze heeft haar opleidingen Initiator Dans en instructeur B Jazz. aan de Vlaamse Trainerschool met vrucht beeindigd. Daarnaast behaalde ze ook het diploma van initiator seniorendans aan VTS en de opleiding voor dansers met een handicap bij BLOSO. Tenslotte behaalde zij ook het diploma voor groepsfitness. Bij dansstudio bouger geeft ze kleuterdans, klassiek ballet, modernjazz, G-dans en rolstoeldansen!
LOCATIE: Haardstraat 20, 3920 Lommel
Inschrijving dient te gebeuren voor 1 april 2018 via greetbervoets@hotmail.com
Plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang.

- Zondag 15 april 2018 - Yoga
Deze workshop wordt gegeven door de Rosa Briers (Shamballa, Beringen), gecertificeerd lesgeefster. Rosa geeft naast yoga-lessen ook Bachbloesemtherapei, Shiatsu, Voetrefelxologie en chakratherapie. Een must-follow workshop voor iedereen die zich eens op een andere manier wil leren ontspannen.
LOCATIE: Haardstraat 20, 3920 Lommel
Inschrijving dient te gebeuren voor 1 april 2018 via greetbervoets@hotmail.com
Plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang.

- Zaterdag 26 mei 2018 - Classificatiedag met open training
Op zaterdag 26 mei 2018 komt classifier Gerda Nellens naar Lommel om alle Belgische rolstoeldansers te classificeren volgens het nieuwe systeem! De dag start met een korte uitleg over het nieuwe classificatiesysteem, waarna er een open wedstrijd-training volgt (met aanwezigheid van enkele Belgische trainers die tips en/of hulp kunnen bieden gedurende de dag) en de dansers een voor een geclassificeerd kunnen worden! Hou deze datum zeker vrij, want als je in september aan wedstrijden wilt deelnemen zal je een officiele classificatie nodig hebben!
LOCATIE: Haardstraat 20, 3920 Lommel

- Zondag 8 juli 2018 - Ragga/Dance Hall
Niels Verherstraeten is een danser en choreograaf afkomstig uit Geel. Naast zijn studies als burgerlijk ingenieur, heeft hij zich altijd geintresseerd in dans en verdiept in verschillende stijlen: Ragga/Dancehall, Hip Hop, Afrikaanse dans en Streetdance (with a lot of attitude). De laatste jaren is Niels een graag geziene danser, figurant en acteur in de musical- en toneelwereld. Zo was hij te zien in Historalia Musicalspektakel "Albert 1", Kerstmusical "De Klokgeesten", hedendaags massaspektakel: "Mol-in-Scene 2" en musicalspektakel "ZOO of Life". Daarnaast heeft Niels ervaring als danser bij missverkiezingen, modeshows (Brussel/Leuven) en vertolkte hij de rol van Notenkraker in de voorstelling 'De Notenkraker' in CC Hasselt van balletschool Harlekijn. Niels houdt zich bezig met verschillende opdrachten en projecten als dansleraar en choreograaf: workshops (ook voor rolstoelgebruikers), flashmobs, Belgium's got talent, danslessen, groep- en duo wedstrijdteams. In een workshop van Niels mag je je verwachten aan snelle, explosieve, energieke dansbewegingen gecombineerd met tragere, sensuele danspassen.
LOCATIE: Haardstraat 20, 3920 Lommel
Inschrijving dient te gebeuren voor 1 juli 2018 via greetbervoets@hotmail.com
Plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang.

- Zondag 8 juli 2018 - Streetdance
Niels Verherstraeten is een danser en choreograaf afkomstig uit Geel. Naast zijn studies als burgerlijk ingenieur, heeft hij zich altijd geintresseerd in dans en verdiept in verschillende stijlen: Ragga/Dancehall, Hip Hop, Afrikaanse dans en Streetdance (with a lot of attitude). De laatste jaren is Niels een graag geziene danser, figurant en acteur in de musical- en toneelwereld. Zo was hij te zien in Historalia Musicalspektakel "Albert 1", Kerstmusical "De Klokgeesten", hedendaags massaspektakel: "Mol-in-Scene 2" en musicalspektakel "ZOO of Life". Daarnaast heeft Niels ervaring als danser bij missverkiezingen, modeshows (Brussel/Leuven) en vertolkte hij de rol van Notenkraker in de voorstelling 'De Notenkraker' in CC Hasselt van balletschool Harlekijn. Niels houdt zich bezig met verschillende opdrachten en projecten als dansleraar en choreograaf: workshops (ook voor rolstoelgebruikers), flashmobs, Belgium's got talent, danslessen, groep- en duo wedstrijdteams. In een workshop van Niels mag je je verwachten aan snelle, explosieve, energieke dansbewegingen gecombineerd met tragere, sensuele danspassen.
LOCATIE: Haardstraat 20, 3920 Lommel
Inschrijving dient te gebeuren voor 1 juli 2018 via greetbervoets@hotmail.com
Plaatsen zijn beperkt, dus wacht niet te lang.